A díj története

A Darwin-díj 1994-ben jött létre a Stanford Egyetem webszerverén, ahol egy egész gyűjtemény alakult ki a rendszeresen érkező e-mailekből. A weboldal folyamatosan növekvő népszerűsége következtében azonban elérkezett az idő egy önálló oldal létrehozására, így született meg a www.darwinawards.com.

A Darwin-díj egyfajta tisztelgés Charles Darwin, az evolúció atyja előtt, mely azoknak állít emléket, akik saját maguk megsemmisítésével nagyban hozzájárultak az emberi faj genetikai tökéletesedéséhez. Emellett rámutat arra a tényre is, hogy a józan ész nem is annyira magától értetődő dolog, mint ahogy azt mi gondolnánk.

Vannak emberek, akik semmi kivetnivalót nem találnak abban, ha egy égő gyufával belevilágítanak egy benzineskannába, hogy megnézzék, van-e benne valami. A Darwin-díjjal az ilyen vakmerő fenegyerekeket ünnepeljük, akik olyan terveket eszelnek ki, amelyeket egy átlagos képességű hétéves is azonnal elvetne, mint elvetélt ötletet.

A Darwin-díjhoz azonban nem elég csupán valami egyszerű baromságot csinálni és belehalni, mint például égő cigarettával elaludni és magunkra gyújtani a házat. Ez így túlságosan is egyszerű lenne, ráadásul nem győznék osztogatni a díjakat. Ahhoz, hogy valaki elnyerje ezt az elismerést, komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Az első és legfontosabb az, hogy a jelölt örökítőanyagának el kell tűnnie az emberi faj génállományából. Ezen oknál fogva a túlélőknek nem jár a díj – kivéve, ha a szaporodásra való képességét teljesen elveszti -, ám néhány szerencsés kiérdemelheti a Tiszteletdíjat, nehogy története a feledés homályába merüljön.

A második szabály az, hogy a jelöltnek az ítélőképesség és a beszámíthatóság elképesztő hiányáról kell bizonyosságot tennie.

Harmadszor, a jelölt halálának saját hibájából kell bekövetkeznie.
Végül, az eseménynek bizonyíthatónak kell lennie, nem elég hozzá egy továbbított e-mail, a barátunk barátjának sztorija, vagy egy hamisított fénykép.

A fenti hősök mindegyike bebizonyította, hogy ha mással nem is, akkor egy felfoghatatlan hülyeséggel bárki elnyerheti a halhatatlanságot.